Blueoceanvillas.com

Als een website al jaren niet technisch onderhouden is, kan groot onderhoud nodig zijn om te voorkomen dat de website compleet afgeschreven moet worden. Dat was in deze casus het geval. Een aangeschaft thema was vele versies verder, maar die updates waren nooit verwerkt in de installatie. Bovendien zou een update allerlei maatwerk overschrijven. Daarbij moesten plugins en de WordPress core worden geupdate. Allemaal ingrediënten voor een complexe situatie.

Updaten van een aangeschaft thema

WordPress thema’s kunnen online worden aangeschaft. Vaak zijn dit thema’s voor grote doelgroepen, die daarom goedkoop aangeboden kunnen worden. De support is vaak minimaal – zeker na jaren, maar er kunnen nog altijd regelmatig updates uitkomen. Die moeten worden verwerkt.

Maatwerk aanpassingen voor thema’s moeten daarom gescheiden worden van het hoofdthema. Zo kunnen updates worden verwerkt zonder dat het maatwerk verloren gaat. Het kan nodig zijn om het maatwerk compatibel te maken met de wijzigingen aan het hoofdthema. Het scheiden van de code, inventariseren van de wijzigingen en de werkzaamheden voor compatibiliteit zijn allemaal aan bod gekomen bij deze opdracht.

Zo draait de website al jaren op dezelfde basis en kan de grote hoeveelheid aan ingevoerde gegevens behouden blijven.

Versiebeheer en compatibiliteitsissues

Door inzet van versiebeheer kon zelfs jaren na de integratie van maatwerk oplossingen in het hoofdthema nog onderscheid gemaakt worden tussen de originele code en de toevoegingen van de voorgaande webdeveloper. De wijzigingen zijn onttrokken aan het hoofdthema en verwerkt in een child-theme.

Daarna kon een update van het hoofdthema worden getest. Verschillende onderdelen van het maatwerk in het child-theme zijn herschreven om compatibiliteit met het hoofdthema te herstellen. Ook het updaten van plugins is daarbij aan bod gekomen en de juiste werking telkens gecontroleerd. Jaren verder gebeurt het nog steeds met regelmaat dat grote wijzigingen vanuit het hoofdthema nieuw maatwerk vereisen in het child-theme. Dat wordt telkens mogelijk gemaakt.

Vakantievilla rental services