Hoe pas ik mijn hosts file aan?

Door het aanpassen van je hosts file kan je een domeinnaam op je systeem doorverwijzen naar een specifieke server/IP-adres. Op deze manier kan je je website bekijken op een nieuwe server, voordat deze daar gepubliceerd is. Dit wordt gebruikt bij het testen van een website voor de migratie naar een nieuwe server. De methode verschilt per besturingssysteem. Hieronder vind je de beschrijvingen voor Windows en Mac.

Windows

Om je hosts file in Windows aan te passen, open je het programma Kladblok. Als je gebruik maakt van Windows Vista, Windows 7, Windows 8/8.1 en Windows 10 dan moet je Kladblok als Administrator uitvoeren (klik met de rechtermuisknop op de Kladblok snelkoppeling en kies dan ‘Als Administrator uitvoeren’).

Kies ‘Bestand’ openen en navigeer naar ‘C:\Windows\System32\drivers\etc’. Als je daar geen bestanden ziet staan, verander dan je rechtsonder ‘Tekstdocumenten (*.txt)’ naar ‘Alle bestanden (*.*)’.

Open het bestand ‘hosts’.

Voeg onderaan het bestand de opgegeven regel toe, bijvoorbeeld:
185.94.230.167 open-roads.nl www.open-roads.nl

Sla de wijziging op. Vanaf dat moment verwijst het domein naar het ingestelde IP-adres, maar dan alleen voor jouw systeem.

Mac

Om de hostfile op je Mac aan te passen kan je gebruikmaken van de Terminal. Deze kan je vinden onder ‘Applicaties –> Utilities –> Terminal’. Als je deze hebt opgestart kan je met één van de volgende twee commando’s het bestand openen en bewerken.

sudo nano /private/etc/hosts
sudo vi /private/etc/hosts

Als je het bestand hebt geopend kan je onderaan een regel toevoegen. De regel zal er als volgt uitzien met de gegevens van uw domeinnaam en het correcte IP-adres.

Bijvoorbeeld:
185.94.230.167 open-roads.nl www.open-roads.nl

Als je dit hebt toegevoegd sla je het bestand op. Wanneer het bestand is opgeslagen voer je het volgende commando uit:
dscacheutil -flushcache

 

Als je de wijziging die je hebt gedaan weer uit wilt schakelen, dan kan dat door vóór de toegevoegde regel een ‘#’ teken te plaatsen. Voer op Mac dan ook opnieuw de regel ‘dscacheutil -flushcache‘ uit.